NIKOTINNING O'SMIR ORGANIZMIGA ZARARI VA ASORATLARI BO'YICHA TADQIQOTLAR ("Alfraganus" xalqaro Ilmiy Jurnali, 2025)
O'zbek madaniyatida yoshlar orasida sog'lom turmush tarzini shakllantirish muhim o'rin tutadi. Yoshlarni sport, ta'lim, san'at va musiqaga jalb etish xalqimizning qadimiy an'analaridan biridir. Yoshlar kelajagi uchun nafaqat ota-ona, balki oiladagi kattalar, o'qituvchilar, murabbiylar va mahalla ham mas'uldir. So'nggi yillarda O'zbekiston Prezidenti Shavkat Mirziyoyev ilgari surgan besh tashabbus doirasida yoshlar tarbiyasi, ularning ma'naviy rivoji va xotin-qizlar bandligini oshirishga qaratilgan amaliy ishlar amalga oshirilmoqda. Maqolada o'smirlar orasida chekish muammosi, nikotinning o'smir organizmiga zararli ta'siri va asoratlari tahlil qilinadi. Xususan, nikotinning atsetilxolin retseptorlariga ta'siri, uning molekulyar asoslari hamda metabolizmi ko'rib chiqiladi. Yakunida yosh avlodni sog'lom tarbiyalashda davlat va jamiyatning roli alohida ta'kidlanadi.
Keywords: tibbiyot; farmakologiya; davolash; alkaloidlar; nikotin; o‘smirlik