IOT TARMOG‘I OBYEKTLARI OPTIMAL ALGORITMLARI ("Alfraganus" xalqaro Ilmiy Jurnali, 2025)
Мақолада узлуксиз объектлар учун мониторинг инфратузилмаси сифатида IOT сенсор тармоқлари билан ишлаш хусусиятлари кўрсатилган. У ушбу турдаги аниқлиги ва энергия самарадорлигини оширишнинг асосий ёндошувларини тавсифлайди. IOT тармоғида узлуксиз объектлар чегараларини аниқлаш алгоритмларини оптималлаштириш усули таклиф этилади. Ушбу ёндашув чегара тугунлари атрофидаги ҳудудларни ва ҳодисалар эҳтимоли паст бўлган кичик минтақаларни таснифлашга асосланган. Оптимал алгоритмни IOT тармоғининг тегишли кичик 4 ALFRAGANUS xalqaro ilmiy jurnal https://journals.afu.uz/ ISSN: 2992 - 8974 № 2 (13). 2025 соҳаларида маълум миқдордаги қўшни тугунларни фаоллаштириш учун ишлатилиши мумкин. Ушбу ёндашувга кўра, IOT тармоқ тугунларининг фаоллаштирилган сенсорларидан олинган маълумотларидан фойдаланган ҳолда объектлар чегараларини аниқлаштиришга имкон беради. Мақолада аппарат платформасида камроқ юкланган ҳолда объектни яхшироқ аниқлашни таъминлайдиган математик модел яратилган.
Keywords: IOT; сенсор тармоқлар; чегараларни аниқлаш; оптимал