MOLIYAVIY HISOBOTNING XALQARO STANDARTLARI - O'ZBEKISTON UCHUN QANDAY AFZALLIK TOMONLARI MAVJUD ("Alfraganus" xalqaro Ilmiy Jurnali, 2026)
O'zbekistonda buxgalteriya hisobi Ɵzimini xalqaro standartlarga o'tkazish jarayoni mas'uliyatli va og'irsinov hisoblandi. Bu esa bizdan yanada bu ishga qat'iyatlik bilan yondoshish hamda keng mushohada bilan ish yuriƟshimiznitalab etadi. Masalan, har qanday tadbirkorlik sub'ekƟning moliya-xo'jalik faoliyaƟ holaƟ va moliyaviy naƟjalari haqidagima'lumotlarni olish, boshqacha aytganda korxonaga “to'g'ri tashhis” qo'yish muhimdir. Zero, “to'g'ri tashhis” naƟjasidaolingan korxona haqidagi izchil ma'lumot kelgusida ta'sirchan va samarali boshqaruv qarorlarini qabul qilish uchun asos bo'libxizmat qiladi. Moliyaviy holat va moliyaviy naƟjani o'z ichiga oluvchi ma'lumotlarni Moliyaviy hisobotning xalqaro Standartlariasosida hisobotlar holaƟda shakllanƟrishishlarini, albaa, korxonalardamoliyaviyhisobchilar yokibuxgalterlarbajaradilar.Jahon olimlari tomonidan Standartlar, Buxgalteriya hisobining nazariy asoslarini yoritadi, Standartlar to'plami esabuxgalteriya hisobi asoslaridir, deb izox berish odat tusiga aylangan. Masalan, AQSh olimlari Standartlar moliyaviy hisobotnituzish qoidalari bo'lib, umumqabul qilingan tamoyillarni aks eradi, deb hisoblashsa, rus olimlari, moliyaviy hisobotnitayyorlash va taqdim qilish uchun ishlaƟladigan norma yoki standartlar Buxgalteriya hisobi Standarlaridir, deb xulosa bergan,mamlakaƟmiz iqƟsodiyoƟda korxonalarning Moliyaviy hisobotlarning xalqaro Standartlari asosida hisobotlarini yuriƟshikunningdolzarbmasalalaridan biridir.
Keywords: norma yoki standartlar Buxgalteriya hisobi Standarlari