ZAMONAVIY KARATENI O’RGATISH METODIKASI ("Alfraganus" xalqaro Ilmiy Jurnali, 2024)
Karate, zamonaviy karate va an’anaviy karate sportini o’rganishda asosan ikkitayondashuv borm, zamonaviy karateni o’rgatishda mukammal yondashuv mavjud emas, chunkidunyoda zamonaviy karateni o’rgatishning ko’plab usullari mavjud, zamonaviy karatenio’rgatish muhim omillarni hisobga olish kerak, chunki an’anaviy karatedan farqli o’laroqzamonaviy karate o’zgaradi. Ta’lim usullari ko’p bo’lganligi sababli, karateda qo’llaniladiganturli xil o’qitish usullarini tahlil qilish va ushbu o’qitish usullarini belgilash uchun asos yaratishuchun tadqiqot o’tkazildi. Ushbu tadqiqotda ma’lumotlarni to’plash uchun bir nechta tadqiqotusullari qo’llanildi. Musobaqalar Jahon karate federatsiyasi (WKF) tomonidan tasdiqlanganqoidalarga muvofiq amalga oshiriladi. Sport turlari orasida karate mashqlari murakkabligi vao’ziga xosligi bilan ajralib turadi. Bu sportchining barcha jismoniy va ruhiy xususiyatlarinirivojlantirishga shartli e’tibor berishni, oyoq va qo’llar bilan murakkab muvofiqlashtirishusullarini o’zlashtirishni talab qiladi. Kutilmagan taktik vaziyatlar tez va samarali taktik qarorlarqabul qilish uchun doimiy ehtiyojni talab qiladi. Vazn toifalarining mavjudligi musobaqalargastrategik o’ylangan fiziologik tayyorgarlikni, qisqa vaqt ichida vaznni kamaytirish yokikamaytirish uchun zarur bo’lgan muayyan taktik choralarni ko’rishni talab qiladi. Shuningdek,g’alaba qozonish raqibning antropometrik xususiyatlari va ulardan foydalangan holda nizoningsamarali taktikasini yaratish zarurligini anglatadi.
Keywords: sport, amaliyot, jismoniy tarbiya, mashg'ulot, mashg'ulot jarayoni, modellashtirish, karate, kata, kumite.