ABU RAYHON BERUNIYNINH TABIIY-ILMIY, IJTIMOIY-FALSAFIY QARASHLARINING XORIJDA O`RGANILISHI ("Alfraganus" xalqaro Ilmiy Jurnali, 2024)
Mamlakatimizda ajdodlar merosidagi olam va odam, tabiat, ijtimoiy hayot, shaxs ma’naviyati, ta’lim va tarbiyaga oid qarashlarni tadqiq etish, ularning zamon ruhiga mos g‘oyalaridan yosh avlodni munosib vorislar qilib tarbiyalashda foydalanishga alohida e’tibor qaratilmoqda. Shu jihatdan olganda, Xorazm Ma’mun akademiyasi allomalarining umuminsoniy qadriyatlar asosida shakllangan falsafiy, tabiiy-ilmiy qarashlarini, inson kamoloti uchun konstruktiv ahamiyatga ega bo‘lgan ekzistensial g‘oyalarini har tomonlama ilmiy-nazariy tadqiq etish zarurati yuzaga kelmoqda. Maqolada Abu Rayhon Beruniy asarlarining xorijda va mahalliy olimlarimiz tomonidan o‘rganilishi ilmiy jihatdan asoslab berilgan.
Keywords: olam, odam, tabiat, falsafiy, tabiiy, ilmiy, qarashlar, inson kamoloti, kostruktiv ahamiyati, dunyoni bilish, ontologiya, gneseologiya.