(untitled) ("Alfraganus" xalqaro Ilmiy Jurnali, 2026)
O’zbekistonda buxgalteriya hisobi Ɵzimini xalqaro standartlarga o’tkazish jarayoni mas’uliyatli va og’ir sinov hisoblandi. Bu esa bizdan yanada bu ishga qat’iyatlik bilan yondoshish hamda keng mushohada bilan ish yuriƟshimizni talab etadi. Masalan, har qanday tadbirkorlik sub’ekƟning moliya-xo’jalik faoliyaƟ holaƟ va moliyaviy naƟjalari haqidagi ma’lumotlarni olish, boshqacha aytganda korxonaga “to’g’ri tashhis” qo’yish muhimdir. Zero, “to’g’ri tashhis” naƟjasida olingan korxona haqidagi izchil ma’lumot kelgusida ta’sirchan va samarali boshqaruv qarorlarini qabul qilish uchun asos bo’lib xizmat qiladi. Moliyaviy holat va moliyaviy naƟjani o’z ichiga oluvchi ma’lumotlarni Moliyaviy hisobotning xalqaro Standartlari asosida hisobotlar holaƟda shakllanƟrishishlarini, albaa, korxonalardamoliyaviyhisobchilar yokibuxgalterlarbajaradilar. Jahon olimlari tomonidan Standartlar, Buxgalteriya hisobining nazariy asoslarini yoritadi, Standartlar to’plami esa buxgalteriya hisobi asoslaridir, deb izox berish odat tusiga aylangan. Masalan, AQSh olimlari Standartlar moliyaviy hisobotni tuzish qoidalari bo’lib, umumqabul qilingan tamoyillarni aks eradi, deb hisoblashsa, rus olimlari, moliyaviy hisobotni tayyorlash va taqdim qilish uchun ishlaƟladigan norma yoki standartlar Buxgalteriya hisobi Standarlaridir, deb xulosa bergan, mamlakaƟmiz iqƟsodiyoƟda korxonalarning Moliyaviy hisobotlarning xalqaro Standartlari asosida hisobotlarini yuriƟshi kunningdolzarbmasalalaridan biridir.