(untitled) ("Alfraganus" xalqaro Ilmiy Jurnali, 2024)
Karate, zamonaviy karate va an’anaviy karate sportini o’rganishda asosan ikkita yondashuv borm, zamonaviy karateni o’rgatishda mukammal yondashuv mavjud emas, chunki dunyoda zamonaviy karateni o’rgatishning ko’plab usullari mavjud, zamonaviy karateni o’rgatish muhim omillarni hisobga olish kerak, chunki an’anaviy karatedan farqli o’laroq zamonaviy karate o’zgaradi. Ta’lim usullari ko’p bo’lganligi sababli, karateda qo’llaniladigan turli xil o’qitish usullarini tahlil qilish va ushbu o’qitish usullarini belgilash uchun asos yaratish uchun tadqiqot o’tkazildi. Ushbu tadqiqotda ma’lumotlarni to’plash uchun bir nechta tadqiqot usullari qo’llanildi. Musobaqalar Jahon karate federatsiyasi (WKF) tomonidan tasdiqlangan qoidalarga muvofiq amalga oshiriladi. Sport turlari orasida karate mashqlari murakkabligi va o’ziga xosligi bilan ajralib turadi. Bu sportchining barcha jismoniy va ruhiy xususiyatlarini rivojlantirishga shartli e’tibor berishni, oyoq va qo’llar bilan murakkab muvofiqlashtirish usullarini o’zlashtirishni talab qiladi. Kutilmagan taktik vaziyatlar tez va samarali taktik qarorlar qabul qilish uchun doimiy ehtiyojni talab qiladi. Vazn toifalarining mavjudligi musobaqalarga strategik o’ylangan fiziologik tayyorgarlikni, qisqa vaqt ichida vaznni kamaytirish yoki kamaytirish uchun zarur bo’lgan muayyan taktik choralarni ko’rishni talab qiladi. Shuningdek, g’alaba qozonish raqibning antropometrik xususiyatlari va ulardan foydalangan holda nizoning samarali taktikasini yaratish zarurligini anglatadi.